pátek, 29 květen 2015 10:28

29. května 2015 Doporučený

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Dnešní pivovarnické plky o provzdušňování mladiny samy o sobě na samostatný článek v sekci tipů nevydají, ale zase mi přišlo líto se o ně nepodělit, když už jsem se jich pracně dopídil.

Mé pátrání odstartoval exbeeriment, ve kterém se autor snažil potvrdit či vyvrátit vliv provzdušňování mladiny na výslednou kvalitu piva.

(ve stručnosti: uvařil pivo, mladinu rozdělil na dvě stejné části, jednu polovinu před zakvašením neprovzdušnil vůbec, druhou pečlivě protřepal. kvasný proces sice probíhal odlišně, ale slepá degustace nakonec - poměrně překvapivě - žádný rozdíl mezi oběma vzorky neprokázala.)

Pivovarské kvasinky pro svou ideální činnost potřebují mladinu okysličenou. Jako správné množství kyslíku v mladině se uvádí hodnota někde mezi 8-10 ppm („Parts Per Million" čili miliontina), pro ležáky a silná piva až 12 ppm.

Vzhledem k rozličným okolnostem (například proto, že obsah kyslíku ve vzduchu je zhruba jen 21%) lze protřepáváním (a podobnými postupy) provzdušnit mladinu pouze na 10 až 30% optimální úrovně. Jako jediný skutečně účinný způsob provzdušňování mladiny se pak jeví použití čistého kyslíku - v domácích podmínkách to například může být bomba s kyslíkem napojená na nerezový či keramický provzdušňovací kámen.

Podle experimentu White Labs lze pětiminutovým protřepáváním okysličit mladinu na úroveň 2.7 ppm (delším protřepáváním se pak už dalšího nárůstu okysličení příliš nedosáhne), zatímco po pouhé minutě okysličování čistým kyslíkem byla mladina provzdušněna na úroveň 9.2 ppm.

Z toho všeho by se mohlo zdát, že každá snaha o provdušňování v domácích pivovarech je marná a nemá cenu se jí věnovat. Nicméně aby to nebylo tak jednoduché - ve vynikající knize Mastering Homebrew autor Randy Mosher píše, že kvasnice budou i při nízké úrovni kyslíku 2-3 ppm mnohem šťastnější, než při nule. A ať už provzdušňujeme jakkoliv, pořád to bude pro kvasnice mnohem lepší, než nic.

 

Závěr nechť si učiní každý sládek sám.

 

Přečteno 3103 krát Naposledy změněno pátek, 29 květen 2015 11:24
Více z této kategorie: « Lost - 28. května 2015
Comments (0)
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr