pátek, 14 srpen 2015 08:36

14. srpna 2015

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Milí domovarní kolegové I. (aneb Co takhle vytvořit Mapu domácích pivovarů)

Při prohlížení mapy českých pivovarů mě napadla jedna taková myšlenka (pravděpodobně z toho horka, jinak si to nedokážu vysvětlit).

Co takhle vytvořit mapu domácích pivovarů?

Na fórech se čas od času objevují příspěvky typu „Bydlím ve městě X, není tu podobně postižená osoba?", „Mohli bychom uspořádat lokální sraz", „Mohli bychom uvařit společně", „Chci za hodinu vařit, ale zjistil jsem, že mi chybí ...", „Nevyměníme si piva/etkety/...?", „Mohli bychom udělat společnou objednávku surovin, podělit se o poštovné a získat nižší cenu za nákup většího množství".

Mapa domovarníků by tyto potřeby (a zajisté i mnoho dalších) mohla vyřešit. Trošku jsem o tom za horkých večerů přemýšlel, napsal jsem si několik základních problémů a rozdělil je do tří skupin - praktická proveditelnost, legislativa, poptávka/zájem.

 


Praktická proveditelnost

Úplně na počátku jsem si myslel, že bych mapu spravoval sám (sběr údajů by se řešil mailem a/nebo jednoduchým formulářem). Jenomže pokud by se to skutečně rozjelo, asi bych brzo nedělal nic jiného (kolik u nás může být domovarníků?). Navíc k tomu ještě připočtěte problémy spojené s aktualizací dat a máme tady takové množství práce, kterému rozhodně můj (už tak vzácný) volný čas rozhodně věnovat nehodlám.

Tato „administrativní zátěž" by se sice teoreticky dala rozdělit mezi několik zodpovědných, spolehlivých a ochotných spolupracovníků, nicméně to neřeší jiný problém - uživatelskou přívětivost. Když se vžiju do role člověka, který by třeba i měl zájem se na mapě ocitnout, ale musel by kvůli tomu rozesílat maily, tak bych se na to pravděpodobně vyprdnul.

Takže nám zbývá použití postupu, kdy se každý domovarník do mapy založí sám, svá data si bude moci upravovat a případně i mazat.

Zbývá rozhodnout, jestli by bylo lepší ponechat možnost editace pouze pro registrované uživatele (tj. všichni uvidí všechny domovarníky v mapě, ale možnost vkládat a editovat svá data budou mít pouze přihlášení uživatelé), nebo jestli mapu nechat úplně otevřenou.

To je docela zásadní otázka. Osobně bych se spíše přikláněl k „otevřenému" přístupu (tj. žádná registrace a možnost svobodného editování všech údajů), ale to předpokládá odpovědný přístup od internetové komunity. Jakmile se totiž k mapě dostane nějaká piča nějaký troll, může poměrně rychle zkazit práci spousty lidí. (Ale Wikipedia docela funguje, ne...?) Je samozřejmě možné toto riziko minimalizovat pravidelnými zálohami, ale i tak si nejsem jistý, jestli se v tomto případě dá spolehnout na džentlmenství anonymního davu.

 


Legislativa

Co třeba UOOU? Nějaká data by v mapě určitě byla, ale nevím, co všechno podléhá „regulaci". Ještě nikdy jsem neměl potřebu to řešit, takže s tím nemám žádné zkušenosti.

A také celníci mně přišli na mysl. Není příliš konspirativní si myslet, že by mapu mohli zneužívat využívat pro kontroly? Je pravda, že neděláme nic nelegálního, ale jak moc tato teoretická možnost může ovlivnit ochotu lidí se do mapy zapisovat?

 


Zájem

No a jsme u toho nejdůležitějšího. Zajímala by tato mapa vůbec někoho (mě osobně jo)? A jak moc velká ochota ze strany domovarníků se do mapy zanést se dá předpokládat (já se do ní klidně zapíšu, beztak jsem na sebe všechno vytelil na mém webu, ale abych nebyl sám)?

 


Poznámky na okraj

Představoval jsem si to tak, že žádný z údajů v mapě by nebyl povinný, dokonce by nebylo zapotřebí udávat ani přesné bydliště (stačilo by například zadat jenom jméno pivovaru a lokaci umístit do centra příslušného města).

Ale těch dobrovolných údajů může být spousta. Jméno, adresa, WWW, Facebook, Skype, e-mail, ... A potom třeba „zaklikávací" údaje typu „ochota poskytnout etikety", „ochota k výměně piva", ...

Na mapě by potom bylo jednoduše možno zobrazit například jenom domovarníky, od kterých je možné získat etikety (což je zrovna „služba", po které si dokážu představit slušnou poptávku - to všechno ale za předpokladu, že by byl o přítomnost v mapě zájem z naší strany).

 

 

Přečteno 2710 krát Naposledy změněno úterý, 18 srpen 2015 22:50
Comments (3)
This comment was minimized by the moderator on the site
mám nápad, na nástroj/provedení mapy... až bude chvilka, zkusím na to mrknout a uvidíme :)
This comment was minimized by the moderator on the site
Ups, hezkej nápad, mně se taky líbí. Čím víc jsi o tom přemejšlel, tím víc překážek jsi objevil. Odhaduju, že nás jsou stovky až tisíce, bude to docela rachota...
This comment was minimized by the moderator on the site
Ups, hezkej nápad, mně se taky líbí. Čím víc jsi o tom přemejšlel, tím víc překážek jsi objevil. Odhaduju, že nás jsou stovky až tisíce, bude to docela rachota...
By pechi
<br /><br />Tak jsem rozjel něco jako první verzi (http://www.fotozapisnik.eu/gradys/mapa-domacich-pivovaru). <br />Teď ještě, aby se tam vůbec někdo zaregistroval :)
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Pit Pony No.8
Za mě jsou kvasinky docela slabota (musel bych asi zkusit ji...
Štěpán posted a comment in Pit Pony No.8
Jak tato verze dopadla v porovnání s těmi předchozími?
Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...

Náhodný výběr