Vytisknout tuto stránku
pondělí, 12 únor 2018 13:45

Příprava a nákupy součástek, část pátá

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Při zpětném pohledu na rychlost budování Mé Nové Varny™ mě samým smutkem až píchlo u srdce. Začínají se mi už posmívat i silničáři pilně rozšiřující naši dálniční síť.

Řídící panel

Pokud mám mít alespoň teoretickou šanci zprovoznit varnu do důchodu, budu muset rezignovat na některé složitosti vyráběné doma na koleni. A kandidátem číslo jedna je jednoznačně řídící panel. Sebekriticky si už musím přiznat, že varianta à la TheElectricBrewery je absolutně mimo moje možnosti a schopnosti.

Takže by to v ideálním případě chtělo nějaké hotové řešení, jehož cena neztrojnásobí dosavadní hodnotu varny. Hledal jsem a hledal, až jsem našel.

Řídící systém pivovaru jménem Hosehead sice pracuje na jiném principu než TheElectricBrewery, ...

(Hosehead je „počítačové“ řešení s ovládáním přes webové rozhraní, zatímco panel od TheElectricBrewery je poctivá „analogová“ práce)

... ale jeho tvůrce, Američan jménem Corey, je velice ochotný a „pružný“ co se změn pro použitelnost panelu v Evropě týká, takže jsme se velice rychle dohodli na obsahu dodávky. Netrvalo dlouho a na stůl mi dorazila krabice s řídícím panelem postaveným na Raspberry Pi upraveným na místních 240V. Včetně všech (předem dohodnutých) elektrických koncovek, teplotních sond a podobně.

Když už jsem nakousnul ty teplotní sondy - Hosehead pracuje se sondami DS18B20 (na rozdíl od TheElectricBrewery panelu, který používá čidla Pt100), takže jsem musel změnit způsob připevnění sond. Jak je z obrázků v galerii vidět, sondy DS18B20 jsem na výstupy připevnil pomocí kompresního šroubení. Do „Boil Kettle“ navíc pro jistotu (nerad bych si vypustil všechnu mladinu, kdybych zakopl o drát čidla) usadím teplotní jímku (zatím se ale ještě toulá někde na cestě ke mně) a kompresní šroubení přidělám až k jímce.

 


Scezování

Když už jsem se vrhnul na změnové řízení nedokončené varny, rozhodnul jsem se navíc nahradit scezovací síto a Hop Stopper praktičtějšími pružinami z dílny BrewPi. Mohutná (ale přitom snadno odmontovatelná) péra mi nakonec přišla jako robustnější a jednodušší řešení.

Jako třešničku na dortu jsem pak ještě k „Boil Kettle“ přidělal Whirlpool Arm (nevím jak jinak to nazvat) - prostě trubičku k napouštění sladiny do varny, která se po chmelovaru dá navíc využít k roztočení (whirlpoolu) díla.

 

Přečteno 5926 krát Naposledy změněno pondělí, 12 únor 2018 17:25