Vytisknout tuto stránku
čtvrtek, 20 září 2018 10:10

První start řídícího panelu

Ohodnotit tuto položku
(2 hlasů)

Zprovoznění řídícího panelu Hosehead (viz tento článek) jsem dlouho odkládal. Prokrastinoval jsem až hrůza, hubu jsem měl plnou výmluv typu „nemám drátovou klávesnici“ a vůbec...

Po letošním Žejdlíku jsem však (zatím) plný energie, takže jsem včera večer vypustil manželku mezi lidi (mně teda říká, že chodí cvičit), v rychlosti nakojil a uložil děti a nedočkavě otevřel již notně zaprášenou krabici s Hosehead. USB klávesnici jsem sice stále neměl, ale chtěl jsem se alespoň juknout na uvítací obrazovku.

„Počítačová“ část panelu (ještě existuje druhá část s elektrickými kabely tlustými jako moje předloktí sloužícími pro napájení topných těles a čerpadel) se zapojuje snadno a nic není možné „zastrčit“ nesprávným způsobem. Jedna dírka na napájení, druhá dírka pro HDMI připojení k monitoru (reálné použití má pouze po prvním startu kvůli připojení k síti), třetí 3,5mm jack dírka na teplotní čidla, čtvrtá ethernet dírka (která ale není povinná, vystačíte si pouze s wi-fi) a nakonec několikero dírek USB (jednu jsem využil pro „drátovou“ myš a druhou pro nano přijímač bezdrátové klávesnice).

Chviličku po zapnutí se se objevil klasický grafický linuxový desktop (kdo to neznáte, je to téměř stejné jako Windows) a jelikož myš bez problémů fungovala, zkusil jsem připojit i bezdrátovou klávesnici prostřednictvím USB nano přijímače. Nevím proč, ale měl jsem pocit, že nano přijímač funguje jen pod Windows. Nicméně Raspberry Pi klávesnici okamžitě identifikoval a mohl jsem ji bez jakéhokoliv uživatelského zásahu začít používat.

V ten okamžik v podstatě stačí kliknout na ikonku WI-FI, zvolit vaši síť, zadat heslo a potom už můžete ovládat Hosehead (ve smyslu řízení varny) jen z webového prohlížeče, vše je totiž předem nakonfigurované.

(já jsem si ještě „chvíli“ hrál s aktualizací  (update a upgrade) Raspberry Pi, ale to jen čistě ze zvědavosti. není to vůbec nutné a navíc nevím, jestli bych tento krok s klidným srdcem mohl laikům doporučit)

Nakonec večerního cvičeníčka jsem zkusil připojit i teplotní čidla, které stačí zastrčit do 3,5mm jack konektoru a na obrazovce se okamžitě zobrazí tři naměřené teploty. Dokud byla čidla „volně ve vzduchu“, naměřené hodnoty se lišily o stupeň. To mě moc neuspokojilo, ale jakmile jsem sondy ponořil do skleničky s vlažnou vodou, všechny teploty se vyrovnaly (v rámci přesnosti použitého senzoru).

 


P.S. předinstalovaná aplikace pro řízení varny Elsinore 2.0 je však zatím nedokončená (přičemž poslední změna je několik let stará, takže moc živý mi ten projekt nepřipadá). Obsahuje sice odkazy pro nadefinování rmutovacího schématu, chmelovaru a dokonce i fermentace, nicméně ty stále ještě nejsou funkční. Aplikace je v současnosti tedy schopná „pouze“ udržovat nastavenou teplotu a ovládat čerpadla.

Začínám si tedy pohrávat s myšlenou, že vyzkouším i alternativní aplikaci CraftBeerPi. Ta na mě působí mnohem „živějším“ dojmem, i když se mi na první pohled zdá mnohem složitější co se prvotního nastavení týká.

Protože je však možné mít obě aplikace nainstalované společně, za vyzkoušení nic nedám...

 

Přečteno 3455 krát Naposledy změněno čtvrtek, 20 září 2018 14:23