čtvrtek, 14 leden 2016 12:53

Dvanáct grádů V7

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Czech Premium Pale Lager

Tak opět nastal čas na další z pokusů ze série Dvanácti grádů (tj. české ležáky vařené infůzně). Poslední várku díky fakt divným kvasnicím nelze hodnotit, takže ji budu s klidným srdcem ignorovat a tento recept pozměním následujícím způsobem: 

  • Snížené množství Carafoam nahradím čtyřmi procenty pšenice. Nemůžu si pomoci, ale strašně se mi líbí její vliv na pěnu. Jo a taky namísto Weyermann Pilsner mám tentokrát Weyermann Bohemian Pilsner. Což je asi vzhledem dalším přidávaným sladům zbytečné, ale určitě to neublíží.
  • Úplně vynechám chmel Premiant a pivo tak uvařím jako Saaz Single-Hop. Jinak ale tu divočinu ve způsobu chmelení ponechám beze změny (tj. mash hop, first wort hop a hodně chmele na závěr).
  • Rmutovací schéma vyzkouším okopírovat od (údajně) německých pivovarů - bude to takzvaná Hochkurz dvoukroková infuze.
  • A to nejdůležitější - kvasnice. Prokleté BrewMaster Lager už nechci ani vidět, takže se vrátím k osvědčeným W-34/70. Ale díky dárku od Ježíška (magnetické míchadlo) si připravím starter (3 litry vody, 300g maltózy a 1 sáček rehydratovaných sušených kvasnic). Ne proto, abych ušetřil, ale abych ty kvasnice dobře „rozjel“ a neopakovaly se tak problémy s nastartováním kvašení.

 


Poznámky z vaření:

  • Vše v zásadě probíhalo dle plánu. 
  • Při scezování/vyslazování tekla mladina čistá, ale obsahovala (po celou dobu vyslazování) kousíčky sladu. Tohle se mi teď začíná stávat opakovaně a opět netuším, co je to za čertovinu.
  • Na počátku chmelovaru jsem nesbíral pěnu (kvůli FWH). Hot break se tvořil nadprůměrně - plavala tam spousta "snížku" a navíc nezanedbatelné množství obrovských cárů, přičemž ty největší měly odhadem kolem pěti centimetrů.
  • Chmel do „whirlpoolu“ jsem přidal hned po skončení varu, přikryl pokličkou a teprve po 15-ti minutách jsem začal chladit.

Kvašení (pod zátkou): 9 dnů při teplotě 12°C, poté teplota zvýšena na 18°C (hustota měla 3.6° Plato) a ponechána 2 dny. Poté pomalu snižována teplota (o 1°C ráno a o 1°C večer) až na teplotu 10°C, kdy už zátka přestala úplně bublat. Rychle dochlazeno na 3°C, oželatinováno, stočeno.


Den 20: Ochutnávka druhý den po stočení do kyvety. Vypadá to na platný pokus - úplně čiré, chuť čistá, příjemně chmelená, zatím hodně kvasnicová (to se určitě zlepší ležením).

Pivo mi prokvasilo o fous víc, než jsem čekal, takže jsem zvědav, jestli nebude zbytečně „prázdné“ (zatím se mi nezdá). Příště to pravděpodobně zkusím vykompenzovat zkrácením první pauzy při rmutování.


Názory ostatních

Tvůj ležák mi fakt chutnal. Jasně, že by se ještě mohlo něco zlepšit, ale nejsem schopný to nazvat nějakým slovem, prostě tomu chybí už jen trocha dekokčnosti :) Nicméně to tvoje porazí asi všechna piva, která jsou běžně k dostání.

 


Recept

Recept se nachází na HomeBrewExchange.

 

Další informace

  • Typ piva: Czech Premium Pale Lager
  • Počáteční hustota: 12.3° Plato
  • Konečná hustota: 2.6° Plato
  • Energetická hodnota: 465 kcal/l
  • Hořkost: 41 IBU
  • IBU/SG: 0.827
  • Alkohol: 5.2%
  • Barva: 10.2 EBC
  • Náklady na suroviny: 9,- Kč / pivo
Přečteno 6417 krát Naposledy změněno úterý, 26 červenec 2016 09:39
Více z této kategorie: « Five Hours APA V3 (Hula Hoop)^2 No.2 »
Comments (2)
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj Martine,

neurobil by si, pre nás amatérov, aj malý článok o tom, čo všetko obsahuje recept, prečo Boil Size má také množstvo vody, aké je v popise, čo znamená Batch size alebo čo je Brewhouse Efficiency?..
..poprípade, ak takéto niečo je v češtine, alebo v slovenčine už popísané, tak rád uvítam weblink..
This comment was minimized by the moderator on the site
Hmm, možná. Někdy.<br />:)
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr