středa, 19 říjen 2016 11:54

Dvanáct grádů No.9

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Czech Premium Pale Lager

S podzimním chladem
přichází zas
ležáků čas.

Dost řečí a ihned přejděme k hlavním bodům této várky:

  • Rmutovací schéma: ponechám osvědčený Hochkurz mash.
  • Slad: Vrátím se od ultrasvětlého plzeňského sladu zpět k obyčejnému plzeňskému, přidám Carapils na tělo a špetku melanoidního na barvu.
  • Chmel: Vynechám hovadiny typu Mash Hopping, na příjemnou hořkost ponechám First Wort Hop a hodně navýším aromatické chmelení.
  • Kvasnice: Revoluční myšlenka - místo kvasnic na ležák český vyzkouším kvasnice na ležák bavorský (jsem to ale rebel!) Mangrove Jack's M76. Snížená produkce síry, plnější a zakulacenější tělo, výrazné chmelové aroma. A optimální teplota začíná již na 8°C.
  • Voda: Dost možná největší změna. Odstátou tvrdou sedlčánskou vodu z káranských vrtů (Ca: 89.1, Mg: 7.6, Na: 15.0, SO4: 67.0, Cl: 28.0, HCO3: 207.4) naředím v poměru 1/1 kupovanou měkkou Dobrou vodou. (Ca: 6.0, Mg: 8.6, Na: 11.3, SO4: 2.0, Cl: 1.0, HCO3: 111.0). Teoretický výsledný profil: Ca: 47.5, Mg: 8.1, Na: 13.2, SO4: 34.5, Cl: 14.5, HCO3: 159.2
  • Kvašení: Využiji nízké doporučené kvasné teploty kvasnic M76 a teplotu budu držet na osmi stupních. Nasadím diacetylovou pauzu a hlavně - aktuální teplotu a hustotu budu on-line monitorovat čudlíkem jménem Tilt-Brewometer.

Poznámka: hodnoty hustoty naměřené Brewometrem prvních pár hodin po provzdušnění a zakvašení lehce kolísají - to je očekávané chování.


Recept

Recept (včetně souboru pro BeerSmith) je k dispozici na HomeBrewMap.


Poznámky z vaření

  • Asi nejdůležitější informace - s mojí varnou se už známe natolik, že jsem byl schopen parametry receptu odhadnout předem a přesně. Dle očekávání mám 21 litrů mladiny o stupňovitosti 12.5° Plato.
  • Během vaření jsem využil chladnější vody ve rmutovací nádobě. Nečekal jsem, až se ohřeje na 63°C, ale vystřel jsem do vody o teplotě 50°C (ale bez pauzy - ihned jsem zahájil ohřev na 63°C).
  • Při scezování tentokrát na hladině trošku sladové krupičky bylo, ale nejednalo se o nic dramatického.
  • Scezování a vyslazování šlo samo - nic se neucpávalo a sladina krásně tekla od začátku až do konce. Navíc poměrně čistá, ani bych ji zpočátku nemusel vracet zpět do scezovačky.
  • Hotbreak tentokrát nic moc, žádné pěticentimetrové chuchvalce během chmelovaru se nekonaly.
  • Ihned po skončení chmelovaru jsem zchladil na 85°C-82°C, přidal whirlpool chmel a nasadil půlhodinovou pauzu (teoreticky se již neuvolňuje hořkost z chmele přičemž se ale stále sráží kaly).
  • Ve varné nádobě zchlazeno na 20°C, na zákvasnou teplotu dochlazeno v lednici za dalších 12 hodin.
  • Moje dojmy - chmel ŽPČ (z Klubu) ročník 2015 měl sytě zelenou barvu (žádné našedlé granule) a přenáramně voněl. Jeho vůně se pak ještě znásobila s první sladinou při FWH. A sladina ze scezovačky měla IMHO konečně ideální zlatavo-oranžovou barvu.

 


Kvašení

  • Starter (250g maltózy, dolít vodou do objemu 2.5 litru, dva dny míchat, jeden den v lednici na usazení kvasnic) - záměrně lehce předimenzovaný.
  • Po vaření jsem dokázal zchladit jen na 20°C. Mladinu jsem tedy dal do lednice, ale po dvanácti hodinách měla pořád lehce nad deset stupňů. To už jsem raději provzdušnil a zakvasil (nechtělo se mi čekat dalších 12 hodin, musel jsem do práce).
  • Po 12 hodinách zátka bublá, hustota se nemění. 
  • Po 15 hodinách jsem z pěny obral poměrně velké množství chmele (při stáčení z varny do kvasné nádoby jsem totiž záměrně nabral i trošku kalu ze dna). 
    • Aktualizace: zpětně musím opravit svůj názor - sbíraná pěna asi nebyla od kvašení, ale pravděpodobně se jednalo o zbytky po provzdušňování.
  • Po 36 hodinách zátka bublá, hustota se nemění, pěna žádná, v pivu plavou chuchvalce (viz. foto). Neví, o co se jedná, ale neřekl bych, že jsou to kvasnice. Mám pocit, že tyto chuchle se objeví v každém ležáku, do jehož chmelovaru jsem přidal irský mech. Takže možná vysrážené bílkoviny?
  • Po 48 hodinách zátka bublá, hustota se nemění, na hladině se objevují náznaky pěny. Na Brülosophy jsem objevil článek, který naznačuje, že kvašení možná bude tentokrát trvat čtyři týdny. A dost možná i déle, jelikož moje kvasná teplota je ještě o dva stupně nižší.
  • Celkový třítýdenní(!) průběh kvašení je na grafu v galerii.

 


Den 15 (kvasná nádoba ve fázi postupného zchlazování po diacetylové pauze)

Pivo je pěkně čisté, ale hnusné jako prase, plné zemitých zatuchlých tónů :( Já už fakt nevím...

 


Den 21 (po stočení a nasycení)

Ale jo, asi to nakonec vypadá na platný pokus. Necháme uležet a uvidíme.


Měsíc 3

Týden až dva po stočení pivo chutnalo děsně nepříjemně nakysle. Asi infekce. Deprese. Asi kanál. Po měsíci jsem kyvetu vyndal z mrazáku a nechal ji stát v garáži, kde měla čekat na svůj nezvratný osud.

Po třech měsících jsem zapomenuté pivo ochutnal a je to lepší. Sice nic moc, chuť nějaká divně zemitá, ale ta kyselost více méně zmizela. Tak tomu ještě dám nějaký čas. Vylít to můžu kdykoliv později.

Další informace

  • Typ piva: Czech Premium Pale Lager
  • Počáteční hustota: 12.8° Plato
  • Konečná hustota: 3° Plato
  • Energetická hodnota: 487 kcal/l
  • Hořkost: 41.2 IBU
  • IBU/SG: 0.79
  • Alkohol: 5.3%
  • Barva: 9.6 EBC
  • Náklady na suroviny: 14.00 Kč/pivo
Přečteno 5861 krát Naposledy změněno pátek, 13 leden 2017 15:21
Více z této kategorie: « Flo No.2 Unplugged APA No.5 »
Comments (11)
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj, mohol by si napisat viac ohladom TILT-u? Podla popisu to vyzera naozaj paradne.. Objednaval si z origo stranky alebo sa da aj niekde v EU? Ako to zaznamenava do toho excelovskeho suboru..?

PS: rad sledujem tvoj zapisnik..je naozaj zaujimavym zdrojom informacii vsetkeho druhu.. ;)
This comment was minimized by the moderator on the site
Myslím, že jediné místo, kde se to dá koupit, jsou originální stránky projektu. Tam je také popsáno, jak to funguje.<br /><br />Přes Bluetooth 4.0 odesílá data do mobilní aplikace (Android, iOS), která každých 15 minut uloží data do tabulky na Google Drive.
This comment was minimized by the moderator on the site
Cao, jsem rad ze se to nakonec povedlo. Udelal sis nejake zavery? Z upravene vody, nizke teploty?
This comment was minimized by the moderator on the site
Dva dny po stočení do kyvety?
This comment was minimized by the moderator on the site
no ... tak ja nepsal na facebook o lezackem orgasmu
This comment was minimized by the moderator on the site
:))))<br />Já jo, uznávám, ale pomůže ti k pochopení mého "hodnocení" fakt, že jsem byl na plech? A že jsem si víc piva nalil na triko, než do pusy?<br />To byl, panečku, orgasmus...<br />:))))
This comment was minimized by the moderator on the site
:))) ok, chapu :) tak ja pockam na objektivni rozuzleni
This comment was minimized by the moderator on the site
Dobry pokus s vodou. Jsem zvedav jestli poznas nejaky rozdil od klasiky. Ale zmenil jsi vic veci takze bude asi tezke zmenu prisoudit na 100% vode.

a ten tilt vypada paradne. kdysi meli kampan na kickstarteru a nevyslo jim to. dobre vedet ze to dotahli do konce a funguje to. a jeste lepsi ze to otestujes :)
This comment was minimized by the moderator on the site
Jsem zvědavý, na tvoje dojmy z M76. Kvasil jsem s nima zatím dvakrát, také světlý ležák. Poprvé se sušenými to nechtělo kvasit, trvalo to do rozkvašení nekonečné dva dny (což podle specifikace výrobce má být prý normální) a pak dalších 12, což na 11 % EPM je dlouho a normální to rozhodně není (nejspíš moje chyba, první opravdu hnusné pivo, asi acetaldehyd...; oproti S-23 a W34/70 jsou M76 líné mrchy, alespoň teda v sušené formě). Podruhé to byla desítka, kvašená první generací tekutých sebraných z té hnusné várky, kvašení standardní, a výsledek považuju za jedno z nejlepších svých piv. Tyto kvasnice podle mě dodávají světlému ležáku takovou trošku neobvyklou příchuť, pokud to teda bylo kvasnicema, a ne třeba rmutováním... (jakoby lehoučký náznak umělého sladidla, ale to už musí být člověk opravdu hnidopich). Kamil
This comment was minimized by the moderator on the site
A poprvé si je nějak rozkvasil nebo jen rehydratoval - to má zásadní význam pro zkrácení lag fáze.
This comment was minimized by the moderator on the site
Jen rehydratoval (nestačilo to, jak píšu, moje chyba...) Na druhou stranu, při stejném postupu jsou S23 nebo W34/74 bezproblémové.
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr