středa, 09 říjen 2019 09:20

Dvanáct grádů No.16

Ohodnotit tuto položku
(1 Hlasovat)

Czech Premium Pale Lager

Subjektivně si myslím, že předchozí pokus byl už lehce lepší, nicméně nakyslost v pivu pořád cítím. Už mi začínají docházet nápady, ale vzdát se mi to zatím ještě nechce. Co asi dělám jinak, než 99% účastníků Ligy, z nich někteří sice možná nemají pivo na bedně, ale kyseláče určitě opakovaně nevaří?

Napadá mě snad už jenom minerální složení vody. Takže pro tento pokus si zkusím připravit tvdrší vodu - nebude to už extra měkký minerální profil pro český ležák, ale spíše obecný ležákový.

Rmutovací schéma (které jsem si lehce podle sebe upravil na základě tzv. „Hrochovy metody“) na výslednou kyselkavost podle mě vliv nemá, ale abych to s jistotou vyloučil, použiju originální „Hrochovo rmutovací schéma“.

A nakonec, jelikož tonoucí se stébla chytá, zkusím omezit aromatické chmelení červeňákem. Ten sice má v chuťovém profilu mimo jiné i citrusy, ale i tak mi možnost, že 40 gramů ŽPČ 5 minut před koncem chmelovaru způsobí ejlovou citrusovost přijde mizivá. Ale OK, snížím množství na poslední chmelení a přesunu jej z 5 minut na 10.

 

Slady, rmutovací schéma

Sypání ponechám stejné, tj, Kounice + melanoidní. 

Rmutovací schéma bude originál od Hrocha - vystírka do 37°C a potom dvacetiminutové pauzy na 52°C, 62°C, 72°C, 75°C. Poté se tekutá část odebere do scezovačky, hustý podíl se 20 minut povaří a přidá do odpočívajícího tekutého podílu ve scezovačce.

Poměr vody a sladu bude 4:1 od samého začátku rmutování.

 

Chmel, chmelovar

40 gramů ŽPČ z páté minuty vynechám a místo toho dám 30 gramů v desáté minutě. První chmelení upravím tak, abych zachoval IBU (jelikož mám ŽPČ s lehce vyšší hořostí). Po chmelovaru nechám dílo odpočívat 30 minut před zahájením chlazení (podle mého názoru je pak mladina skutečně znatelně čistější), takže na výpočet IBU jsem opět použil metodu Diversity.

Aktualizace #1: Z vaření mi zbylo 45 gramů ŽPČ. Bylo mi chmele líto, tak jsem ho dal na suché chmelení (2 dny při při diacetylové pauze při 18°C + 2 dny Cold Crash).

 

Kvasnice, kvašení

Ampulky s výživou White Labs jsem už spotřeboval, takže jsem si pořídil (výrazně levnější) Vitamon® Cerevisiae. Jak do starteru, tak i do kvašení je budu dávkovat v maximální doporučené míře (tj. 30g/hl).

Starter bude „tak akorát“, což znamená, že upustím od mírného předávkování a při jeho výpočtu zvolím koeficient 1.5

Kvasit budu na spodní hraně doporučené teploty pro WLP802 a na konci kvašení tentokrát zařadím diacetylovou pauzu.

 

Voda

Minerální profil zkušebně přitvrdím a budu cílit na obecný profil pro světlé ležáky.

Ca 50 | Mg 5 | Na 10 | SO4 50 | Cl 70

 

Ostatní

Protafloc ano, želatinu ne.

 

Dodavatelé surovin

 


Poznámky z vaření

  • Vaření jsem tentokrát neplánoval dlouho dopředu, takže starter jsem musel začít chladit už za jeden a půl dne. Možná i to přispělo k tomu, že množství kvasinek (objem) bylo podle mého názoru mnohem menší než obvykle. Snad se to neprojeví na chuťových vadách.
  • Při rmutování jsem měl nastavené vyšší otáčky míchadla po celou dobu (ať to šplouchá, ať to oxiduje, ať to má tmavší barvu).
  • Hustý rmut jsem vařil po celou dobu na maximální výkon.
  • Při varu hustého podílu se mi po letech používání konečně uvolnila hřídel míchadla (přilepená lepidlem). Jelikož jsem měl hrnec zavřený, naneštěstí jsem si toho nevšimnul. Už jsem začínal házet flintu do žita (ve smyslu ječmen na kompost), ale dno hrnce nebylo vůbec připálené, takže by to snad nemělo mít negativní dopad.
  • Hladina ve scezovačce byla čistá bez krupičky. Sladina při scezování tekla čirá a bez pevných kousků v podstatě od samého začátku (to jsem ale vzhledem k dekokčnímu rmutování už téměř očekával).
  • Pěna na hladině (na začátku chmelovaru) se zprvu udělala poměrně hustá, ale velice brzo „jarově zřídla“. Tohle beru jako jeden z příjemných efektů FWH, ale musel bych si to ještě ověřit.
  • Během chmelovaru se utvořily dlouhé cáry vysrážených kalů.
  • Mladina mi přijde v porovnání s minulou várkou světlejší. Což mi přijde divné, jelikož sypání je stejné. Že by to byl vliv zkrácení doby varu hustého rmutu ze 30 na 20 minut?
  • Provzdušňování mladiny v Brew Bucket s novým vypouklým víkem bylo mnohem, mnohem, MNOHEM pohodlnější a rychlejší. Také jsem poprvé na kvasnou nádobu místo plastového bubláku nasadil tzv. nerez blow-off tube s koncem ponořeným do Star Sanu (viz video). Je pravda, že při pomalém kvašení spodními kvasinkami nebude výhoda vypouklého víka a blow-off tube znatelná, ale sestava vypadá moc pěkně :)

 


Kvašení

  • Starter z tekutých WLP802 Czech Budejovice Lager s koeficientem 1.5. Do starteru jsem přidal 1 gram (horní rozsah doporučeného dávkování) kvasinkové výživy Vitamon® Cerevisiae
    • Subjektivně mi přišlo, že objem namnožených kvasinek byl mnohem menší než obvykle :(
  • Spirálou vychlazeno na 16°C, během 5 hodin dochlazeno v lednici na 10°C.
  • Dodán6 6.6 gramů výživy Vitamon® Cerevisiae, provzdušněno, zkvašeno při 10°C.
  • Po pěti dnech teplota zvýšována na 18°C (rychlostí 2°C ráno + 2°C večer)
  • Sedmý den přidán zbytek ŽPČ (45g) v nerez sítku jako Dry Hop (ponechán až do stáčení)
  • Po dvou dnech „teplého“ Dry Hoppingu Cold Crash (1 den snižována teplota, druhý den udržována na 1°C), stočeno do kyvety, nuceně nasyceno.

 


Den 11 (stáčení do kyvety)

Při stáčení z Brew Bucketu do kyvety jsem použil novou silikonovou hadičku, která asi měla o kousek větší průměr než ta stará. Při nasazení na výpustný kohout lehce nasávala vzduch, čehož jsem si všimnul až po dvou třech stočených litrech. Jinými slovy - mladé pivo jsem si krásně provzdušnil a zoxidoval :(

Jinak chuťově mi přijde v pohodě, takže pokud se neprojeví ta oxidace, jsem hodně zvědavej na test za pár týdnů. Pokud bude zase kyselé, nebude to výsledek kvašení, ale pravděpodobně nějaké infekce...

 


Den 30

Prvních pár dnů během ležení jsem byl nadšený. Pivo - i když mladé - chutnalo v podstatě tak, jak jsem si představoval. Krásně chmelově kořeněné s příjemným náznakem sladové medovosti(?). Nejvíc bych to asi přirovnal k jedenáctce z Vinohrad.

Nicméně dnes je pivo kalné, znatelně tmavší a cítím z něj náznaky diacetylu. Zákal si vysvětlit neumím, tmavší barva může být klidně způsobená nechtěným provzdušněním při stáčení do kyvety (i když v chuti oxidaci zatím necítím), ale co ten diacetyl, který v pivu zpočátku stoprocentně nebyl? 

Pokud pominu infekci, náznak vysvětlení by teoreticky mohl být v jevu krásně pojmenovaném „Dry Hop Creep“. Dry Hopping jsem dělal (i když o žádných chmelových bombách se nedá mluvit), pivo jsem nechtěně provzdušnil... Vyloučit to nemůžu...

 


Týden 6

Po poslední nechutné degustaci jsem pivo vytáhnul z mrazáku a nechal kyvetu ve výčepní lednici (plus mínus 8°C). Zhruba po týdnu se acetaldehyd v podstatě vytratil a diacetyl je mnohem snesitelnější. Pivo je ale strašně kalné. Nicméně v pivu stočeném do lahví je zřetelně vidět půl centimetrová čirá vrstvička v hrdle lahve. Takže si myslím, že by se nakonec (i když pomalu) vyčeřilo.

 


Týden 7

Tak já osobně jsem více méně spokojen, z tohoto piva už asi víc nevyrazím. Máslo necítím ve vůni ani v chuti a kyselost je pryč. Zdá se mi, že i ten kal začíná pomalu ustupovat. Nevím, jestli měl Dry Hopping znatelný vliv na chmelové aroma, ale chmel z piva cítím pěkně. Pivo by mohlo být lehce tmavší a asi plnější (tělem mi přijde spíš jako jedenáctka).

 

Plány na příště

  • Plnější tělo (kratší pauza na 62°C a použití méně prokvašujících plzeňských kvasnic).
  • Tmavší barva (delší var rmutu, možná špetka Carafy Special II/III, dvouhodinový? chmelovar).
  • Chmelit budu stejně jako v předchozí patnácté verzi (vynechám Dry Hopping a místo toho lehce zvýším množství ŽPČ v posledním aromatickém chmelení, které posunu víc ke konci chmelovaru).
  • Prodloužím diacetylovou pauzu a nechám pivo v kvasné nádobě na kvasnicích déle (ať se co nejvíc vedlejších produktů kvašení odbourá ještě před vlastním ležením).
  • No a samozřejmě díky vylepšenému Brew Bucketu se už snad bude celý proces kvašení a stáčení do kyvety odehrávat bez přístupu vzduchu.

 

Pohled z druhé strany

O víkendu jsem se vydal dobýt Brno. Na soutěži MHM ale tento ležák získal pouhých 10 bodů. To je tak nízké ohodnocení, že mě ani nenaštvalo. Kdybych do těch lahváčů nachcal, tak nemůžu získat nižší známku (už snad jen za to, že je to mokrý).

Přiznám se, že momentálně vůbec netuším, co si s toutu zpětnou vazbou počít. Rozhodně si nemyslím, že jsem uvařil ležáckou nirvánu, ale osobně v tomto pivu necítím nic extra špatného. S mírnou opatrností si dokonce troufám tvrdit, že mi v podstatě chutná a po dopití mi žádný vnitřní hlásek nebrání natočit si další. A tohle teď říkám s plným vědomím své schopnosti bez problémů vyplivnout a vylít na kompost pivo, se kterým nejsem spokojen.

Pravděpodobně mi problém objasní až degustační listy, ale stejně jsem teď úplně bezradný. Nevím, jak přísně byla nastavená hodnotící stupnice, ale i tak bych řekl, že 10 bodů znamená totální průšvih. Průšvih, který navzdory tisícům a tisícům ochutnávek všech možných (i nemožných) piv, absolvovaným senzorickým seminářům a nezanedbatelných praktických (i teoretických) znalostí a zkušeností prostě nejsem osobně schopen detekovat.

 

Nevadí mi, že jsem uvařil sračku (kecám - vadí, ale na zlepšení se dá vždycky nějak zapracovat). Strašně mi ale vadí má neschopnost poznat, že jsem uvařil sračku...

A to jsem v rámci vyresetování a zkalibrování mých pivních chuťových buněk na pět dnů úplně vysadil veškeré pivo. A stejně jsem následnou degustací „panenskou hubou“ nic degradujícího neobjevil. 

Jaký potom má všechno to mé pivovaření smysl?

 


 

Type: All Grain Date: 
Batch Size (fermenter): 23.00 L Brewer: 
Boil Size: 33.60 L Asst Brewer:
Boil Time: 90 min Equipment: 
End of Boil Volume 27.60 L Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Final Bottling Volume: 20.00 L Est Mash Efficiency 83.0 %
Fermentation: Lager Taste Rating(out of 50): 
Taste Notes:

Ingredients

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU Volume
5.00 kg Pilsner (3.0 EBC) Grain 1 96.2 % 3.26 L
0.20 kg Melanoidin (Weyermann) (59.1 EBC) Grain 2 3.8 % 0.13 L
5.00 g Saaz [2.91 %] - First Wort 90.0 min Hop 3 1.8 IBUs -
40.00 g Saaz [3.62 %] - Boil 60.0 min Hop 4 15.1 IBUs -
80.00 g Saaz [2.91 %] - Boil 30.0 min Hop 5 18.6 IBUs -
0.50 Items Protafloc (Boil 15.0 mins) Fining 6 - -
30.00 g Saaz [2.91 %] - Boil 10.0 min Hop 7 3.3 IBUs -
6.60 g Vitamon® Cerevisiae (Primary) Other 8 - -
1.0 pkg Czech Budejovice Lager (White Labs #WLP802) [35.49 ml] Yeast 9 - -
45.00 g Saaz [2.91 %] - Dry Hop 4.0 Days Hop 10 0.0 IBUs -

Beer Profile

Est Original Gravity: 1.051 SG Measured Original Gravity: 1.051 SG
Est Final Gravity: 1.012 SG Measured Final Gravity: 1.012 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4.9 % Actual Alcohol by Vol: 4.9 %
Bitterness: 38.8 IBUs Calories: 496 kcal/l
Est Color: 8.0 EBC  

Mash Profile

Mash Name: Decoction (Hrochova metoda) Total Grain Weight: 5.20 kg
Sparge Water: 18.01 L Grain Temperature: 22.2 C
Sparge Temperature: 75.6 C Tun Temperature: 22.2 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE Mash PH: 
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
#1 Add 20.80 L of water and heat to 37.0 C over 0 min 37.0 C 0 min
#2 Heat to 52.2 C over 15 min 52.2 C 20 min
#3 Heat to 62.2 C over 10 min 62.2 C 20 min
#4 Heat to 72.2 C over 10 min 72.2 C 20 min
#5 Heat to 75.0 C over 3 min 75.0 C 20 min
#6 Heat to 100.0 C over 20 min 100.0 C 20 min
Sparge Step: Fly sparge with 18.01 L water at 75.6 C

Další informace

  • Typ piva: Czech Premium Pale Lager
  • Počáteční hustota: 1.051
  • Konečná hustota: 1.012
  • Energetická hodnota: 249 kcal/pivo
  • Hořkost: 39 IBU
  • IBU/SG: 0.765
  • Alkohol: 4.9%
  • Barva: 8 EBC
Přečteno 4005 krát Naposledy změněno čtvrtek, 21 listopad 2019 13:50

Média

Comments (4)
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj,
diacetyl má tendence se tvořit hlavně cca. během 1.–2. týdne ležení. Když pivo stahuji v pivovaru ze spilky do ležáckého tanku, ke konci vždy dojde k nasátí vzduchu čerpadlem, to je normální. To je taky jedna z hlavních příčin tvorby diacetylu. Provzdušnění mladého piva. Nicméně při dokvašování v ležáckém tanku by kvasinky (u mě zpravidla vždy) měli diacetyl odbourat. Dle mého názoru příště vyzkoušej kvašení vést při 9 °C a při relativním extraktu cca. 1.019 neboli 5°P (měřeno přímo ve spilce bez vytřepávání CO2 a jiných) zchladit na 5°C. Na druhý den takové pivo stočit do kegu a nechat zrát při 3-4°C a přes manometr nastavit tlak 0,8 baru. Žádné zvyšování teploty na 14 atd. Po 4 týdnech by pivo mělo být v pohodě pitelné a ready. Nic horšího už se stejně stát nemůže :D Snad ti mé poznatky sládka pomůžou ke zdárnému výsledku. Měj se fajn.
This comment was minimized by the moderator on the site
Tak já teda ještě nějaký čas počkám. Ale nevím nevím, ten diacetyl je čím dál horší...
This comment was minimized by the moderator on the site
Je fakt, že to už asi zachránit nepůjde. Ale přece jen lze vyzkoušet jednu možnost. Jen nevím, jestli to u tebe technicky půjde, ale za pokus člověk nic nedá. Když koštujeme z tanku a cítíme že je tam pořád lehce diacetylu, tak začneme pomalu upouštět tlak na cca 0,4 baru (cca během 4 hodin). Třeba i dvakrát. Případně znovu lehce dosytit. A máme ozkoušené, že se tímto způsobem diacetyl dost potlačí, prakticky do neznatelna. Vědecky to vysvětlit neumím, přestože má diacetyl bod varu kolem 90°C, je poměrně těkavý a je tedy možné, že jej část odejde spolu s CO2. Kdyby to nepomohlo, zkus příště u Dvanácti Grádů No.17 postup kvašení viz. předchozí komentář. (když budeš chtít samozřejmě).
This comment was minimized by the moderator on the site
Něco podobného jsem zaznamenal někde na webu. Tam to dělali tak, že napojili bombu s CO2 (s nízkým tlakem) na pivní naražeč kyvety a nechali pootevřený plynový naražeč. <br />Probublávali pivo pomocí CO2 a diacetyl zmizel - společně s chmelovým aroma :)<br /><br />Já jsem pivo dal do "tepla" (8°C) a uvidím, jestli se s tím kvasnice nepoperou samy. Případně ten proplach CO2 vyzkouším. Co už můžu ztratit :)<br /><br />Díky za připomenutí :)
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Pit Pony No.8
Za mě jsou kvasinky docela slabota (musel bych asi zkusit ji...
Štěpán posted a comment in Pit Pony No.8
Jak tato verze dopadla v porovnání s těmi předchozími?
Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...

Náhodný výběr