pondělí, 14 prosinec 2015 09:16

Kvasná nádoba

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

S budoucím zvětšeným objemem varny nastává nerudovská otázka „Kam s ním?“

(... kam s pivem přirozeně, jinak problém v zásadě nemám ...)

V podstatě jsem měl na výběr ze dvou možností. Buďto si pořídit kvasnou nádobu o dvojnásobném objemu (v porovnání s mým dnešním stavem), nebo kvasit ve dvou menších nádobách. 

Dlouho jsem předpokládal, že zvolím první možnost. Už jenom proto, že zahrnuje poloviční množství práce spojené s čištěním, desinfekcí a tak... Už jsem měl dokonce s předstihem změřenou velikost vhodné nádoby a zjistil jsem si, že se mi vejde (i když s odřenýma ušima) do jedné z mých lednic. 

Jenomže pak jsem si s lehkým znepokojením uvědomil, že za letních veder ta lednice zcela určitě nejen nezvládne ležáckou teplotu (což by mi až tak nevadilo - o ležáky bych se případně pokoušel za chladnějšího počasí), ale nebudu mít ani možnost pořádného Cold Crash-ingu u mých ejlů (a to už by mi vadilo dost).

Takže jsem dal hlavu dohromady a co jsem nevymyslel? Do garáže hned vedle varny postavím pultový mrazák a kvasit holt nebudu v jedné nádobě, ale ve dvou. K ideálnímu řešení to má sice strašně daleko, ale aspoň si neurvu plotýnky při manipulaci s půlmetrákovou spilkou (zdvihnout ji deset centimetrů do ledničky bych si ještě troufnul, ale dávat ji do pultového mrazáku? jednou a dost...) a navíc teoreticky budu moci experimentovat s rozdílnými podmínkami vykvašení stejné várky (něco na způsob Brülosophy experimentů).

Jakmile bylo rozhodnuto o velikosti nádob, stačila chvíle s internetem a v kartonové krabici mi dorazila jedna testovací třicetilitrová Speidel kvasná nádoba. Ohlasy na webu na ni byly veskrze kladné. Lehká, pevná, snadno se čistí (je samozřejmě potřeba vzít nějakou houbičku, ne drátěnku).

Se vším souhlasím, jenom mám jednu drobnou poznámku. Speidel tento typ kvasných nádob vyrábí ve více velikostech, ale velký horní otvor mají až ty šedesátilitrové (tuším). Ta moje má zúžený horní vstup, což vylučuje mít hustoměr ponořený po celou dobu v mladině (to je škoda, na tento přístup jsem si poměrně zvyknul) a také sbírání deky je ne-li nemožné, tak určitě silně stížené (to už mi ale moc nevadí, jelikož jsem si po americku navyknul deku nesbírat).

Naopak zase budu moci kvasit v uzavřené nádobě, což jsem sice strašně dlouho nedělal, ale vzhledem k mým posledním záměrům (tj. zaměření se na kvalitu kvasného procesu) se mi to teď bude hodit. Tato nádoba dokonce umožňuje použití jak kvasné zátky, tak i výpustného ventilu s nasazenou hadičkou ponořenou do nějaké kapaliny (pro případ divočejšího kvašení).


S testovací nádobou jsem byl po několika použitích v zásadě spokojen, takže mi nic nebránilo v nákupu druhého kousku včetně osazení výpustnými ventily a kvasnými zátkami.

(když byste si někdo tuto nádobu toužil objednat, tak pozor na prodejce. někteří ji prodávají kompletně osazenou, jiní - jako např. přímo eshop výrobce - ji dodávají jen s uzavírací spodní zátkou, takže je potřeba ještě přiobjednat výpustný ventil a kvasnou zátku).

 

 

Přečteno 14519 krát Naposledy změněno středa, 03 srpen 2016 15:18
Více z této kategorie: « PÍ ÁR Protitlaková stáčečka »
Comments (2)
This comment was minimized by the moderator on the site
ahoj, jak planujes, ze budes regulovat v tech dvou kvasnych nadobach ohrev? 2akvarijni topitka, nebo nejakej odporovej drat omotanej kolem nadob...nebo jeste jinak?...dik za odpoved a hlavne za inspirativni stranky!
This comment was minimized by the moderator on the site
ahoj, jak planujes, ze budes regulovat v tech dvou kvasnych nadobach ohrev? 2akvarijni topitka, nebo nejakej odporovej drat omotanej kolem nadob...nebo jeste jinak?...dik za odpoved a hlavne za inspirativni stranky!
By martin
<br /><br />Ohřev jsem už dlouho nepotřeboval, ale v případě potřeby to spíš vidím na externí regulaci teploty, tj. mrazák + nějaké topítko (žárovku, topení do terária, ... ještě nevím).
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr