pondělí, 22 únor 2016 10:45

Protitlaková stáčečka

Ohodnotit tuto položku
(3 hlasů)

Vzdoroval jsem dlouho, ale nakonec jsem se poslušně zařadil do šiku spokojených vlastníků protitlakové stáčečky Made by Honza Kuruc®.

Už jen balík, ve kterém ten nerezový poklad dorazil, se v dnešní době jen tak nevidí. Pečlivě a bezpečně zabalený, opatřený několikrát omotaným režným provázkem pro snadné přenášení (jelikož se mnou balík putoval vlaky, autobusy i pěšky, ocenil jsem to velice).

Po rozbalení na mě vypadla hromádka různých krásných nerezových dílů, ze kterých jsem i bez návodu snadno stáčečku sestavil.

(Ale no jo, přiznávám se bez mučení. Vybaven pouze znalostí anatomie stáčečky 5l soudků Lindr jsem byl v první chvíli naprosto bezradný. O nic lepší to pak nebylo ani ve chvíli druhé, nicméně po chvíli přikládání náhodně vybraných a náhodně otočených dílů k sobě mi to nakonec secvaklo.)

Asi by nemělo valnou hodnotu kolem toho bůhvíjak dlouho pindat, takže se raději podívejte na fotky, které o principu fungování a kvalitě zpracování mluví samy za sebe.

 

Za předpokladu, že již disponujete kyvetami a tlakovou bombou s CO2, budete si pro plnohodnotné zprovoznění plničky muset zakoupit hadici na plyn a pivo, naražeče s rychlospojkami na pivo a plyn, rychlospojkový rozbočovač (Téčko) a šroubení s rychlospojkou na tlakovou láhev (viz. druhý a třetí obrázek od konce).

Vše ostatní včetně rychlospojek, plnicí hadičky a hadičky pro odvod pěny je součástí dodávky.

 

Postup plnění lahví

  1. Čistou a sestavenou plničku postavte na lehce vyvýšené místo. Je sice možné ji mít postavenou na podlaze, ale bude se vám pak špatně manipulovat s plnou pivní láhví (na pivním vývodu plničky je dobré mít nasazenou hadičku sahající v ideálním případě až na dno láhve). Naplněnou láhev je pak z plničky vhodné odebírat směrem dolů - v opačném případě riskujete, že se po odebrání láhve plnící hadička švihem vrátí na své původní místo, přičemž rozstříká pivo po celém okolí.
  2. Na pravý kohout plničky (viz. poslední obrázek) nasaďte hadičku a její konec bezpečně umístěte do půllitru nebo láhve. Při plnění z ní bude odtékat pěna (možná i pivo) a když ji budete chytat do čisté nádoby, můžete se po skončení práce odměnit (ve smyslu že „úkap“ vylemtáte).
  3. Na plničce ZAVŘETE všechny ventily.
  4. K zavřené tlakové láhvi s CO2 připevněte plynovou hadici. Jeden konec plynové hadice nasaďte na plničku a druhý na keg (ve vyjmenovaném pořadí).
  5. Přesvědčte se, že máte na plničce všechny ventily zavřené.
  6. Otevřete tlakovou bombu s CO2.
  7. Znovu se ubezpečte, že máte na plničce všechny ventily zavřené.
  8. K plničce připojte pivní hadici a poté její druhý konec s naražečem nasaďte na keg (tentokrát na pořadí záleží ještě mnohem více, než při připojování plynové hadice!).
  9. Do plničky upevněte skleněnou láhev (nebo PETku).
  10. Natlakujte pivní láhev plynem (levým kohoutem na plničce - viz. poslední obrázek). Až přestane plyn syčet, levý kohout opět uzavřete.
  11. Otevřete na plničce horní kohout s pivem. Pokud jste postupovali správně, nestane se zatím nic :)
  12. Opatrně pomaloučku polehoučku otevírejte pravý kohout plničky. Budete z láhve odpouštět plyn a uvolněné místo se bude plnit pivem. 
  13. Není příliš pravděpodobné, že v láhvi bude pouze čisté pivo bez pěny. To ale nevadí, protože přebytečná pěna odteče odtokovou hadičkou do záchytné občerstvovací nádoby. Jakmile hladina piva dosáhne k hrdlu láhve, uzavřete pravý ventil.
  14. Uzavřete horní (pivní) ventil. V tomto okamžiku máte na plničce všechny ventily uzavřené a pivní láhev je plná a natlakovaná.
  15. Opatrně otevřete pravý ventil. Tím dojde k vyrovnání tlaku v pivní láhvi, kterou odeberte z plničky a zazátkujte.
  16. Zavřete na zátkovačce všechny ventily. Vraťte se k bodu 9.

 

Tipy

Pro omezení pěnivosti při stáčení doporučuji pivo co nejvíce (klidně až k nule) vychladit, stejně tak i prázdné pivní láhve.

Dále je dobré během stáčení nastavit vyšší tlak. Já osobně jsem zatím zkoušel 1 bar (pivo pěnilo poměrně hodně) a 1.5 baru (pivo sice stále pěnilo, ale o poznání méně). Někde někdo psal, že stáčí při třech barech, což jsem ale zatím neměl odvahu vyzkoušet, jelikož se bojím, že by slabá láhev typu Longneck mohla bouchnout.

Poznámka: v době psaní tohoto článku mi došla informace z Bricol.cz. „Tlaková odolnost u láhve 3392 je 10 barů“. Bomba! (Jenom doufám, že ne doslova).

 

Pokud se vám toto umělecké dílo z nerezu zalíbilo natolik, že už bez něj prostě nemůžete existovat, kontakt na výrobce je JAN.CURUK@SEZNAM.CZ (ne, nemusíte mě upozorňovat, není v tom chyba).

 


Kterak si adrenalinem okořenit nudný proces stáčení

  1. První praktické pokusy se stáčečkou provozujte po nějaké bujaré oslavě, popřípadě notně posilnění návštěvou hospody. Taky docela pomůže začínat pozdě večer, když se vám již chce hodně spát.
  2. Obraťte pořadí připevňování pivního vedení, tj. nejdříve hadici naražte na keg a teprve poté se ji snažte nasadit k zátkovačce. V případě poctivého splnění bodu 1) vám můžu garantovat, že potrvá docela dlouho, než si uvědomíte, kde udělali inženýři chybu.
  3. Dejte si půlhodinovou přestávku na důkladný úklid neuvěřitelně lepkavé tekutiny. Podlahu máte určitě vytřenou v cuku letu, ale dívali jste se i na strop? Na pračku, sušičku, plynový kotel a police se zavařeninami? Jo? Tak teď ještě umyjte okno a žaluzie. Dejte si pivo na nervy. Umyjte pivo z brýlí.
  4. Ignorujte hned první radu ze seznamu „Postup plnění lahví“ a ostříkejte čerstvě umytou místnost výpustní hadičkou. Tentokrát budete mít uklizeno rychle (piva je mnohem méně a s vysokou pravděpodobností ani nebudete muset čistit stropní světlo). I tak si ale posilněte nervy dalším pivem.
  5. Pokud vám předchozí zpestření přestanou vlévat adrenalin do žil, zkuste jiný trik. Vyberte si z vaší zásoby prázdných pivních lahví nějakou černou, nebo alespoň co nejméně průhlednou. Snažte se ji naplnit klasickým způsobem. Nebudete vidět nic, pouze uslyšíte něžné syčení unikajícího plynu. Asi se nic neděje, takže klidně otevírejte pravý kohout čím dál víc. Pokud si zvolíte vhodnou záchytnou nádobu (úplně nejlepší je pivní láhev s průměrem hrdla jenom o kousek větším, než je vnější průmer odpouštěcí hadičky), budete si tentokrát moci umýt i to stropní světlo (v případě, že máte doma osvětlení ve tvaru polokoulí, odmontujte je a vylejte pivo i z nich).
  6. V tomto okamžiku už musí být dostatečně vydovádění i ti největší Adrenalin Junkies. Pozavírejte na plničce všechny ventily, ukliďte zátkovačku, zátky, prázdné i plné pivní láhve. Zavřete CO2 bombu a odpojte plynovou hadici. Sláva, máte to za sebou, dejte si oslavné pivo.
  7. Odpojte pivní hadici, ale POZOR - bod 2 z tohoto seznamu už máte za sebou, takže nejdříve odpojte naražeč z kegu. Sláva. A teď, blbečkové, odpojte druhý konec od rychlospojky na zátkovačce. Pamatujete, že jsem vám říkal, ať máte všechny ventily uzavřené? Hmm, to je sice pravda, ale výjimka potvrzuje pravidlo. Mezi kroky „odpojení naražeče z kegu“ a „vytažení hadice z rychlospojky na plničce“ jste měli natlakované pivo z pivního vedení upustit do sběrné nádoby. Umyjte celou místnost. Ukliďte plničku.
  8. Rozběhněte se pochlubit drahé polovičce svou úspěšnou premiérou. Poté opět vezměte kýbl s vodou a umyjte zbytek baráku, jelikož jste si v té euforii zapomněli umýt nazouváky notně nasáknuté pivem z předchozích pokusů. 

 


A nezapomeňte se zaregistrovat na www.HomeBrewMap.com!


 

Přečteno 31970 krát Naposledy změněno středa, 15 červen 2016 23:47
Více z této kategorie: « Kvasná nádoba Nerezové míchadlo »
Comments (31)
This comment was minimized by the moderator on the site
Dobry den!

V soucasne dobe pro me nejvetsi problem dela plneni lahvi, proto se obracim s prosbou o radu. :(

1. Jaky mate nazor na pistole na plneni lahvi typu https://www.bahnik.cz/plnicky-na-pivo/pistole-na-plneni-lahvi/ ?

2. Jak menite tlak v kyvete po prvotnim syceni? Po staceni do kyvety par tydnu to lezi s tlakem podle tabulek, ale co pak? Nebude problem, kdyz lezi pod tim "netabulkovym" (asi nizsim) takem nekolik mesicu? Mam obavy, ze pivo nebude dost sycene.
This comment was minimized by the moderator on the site
1. Jaky mate nazor na pistole na plneni lahvi ?
By Ilj
<br />Žádný - plnící pistoli nemám :)<br /><br /><br />
<br />2. Jak menite tlak v kyvete po prvotnim syceni? Po staceni do kyvety par tydnu to lezi s tlakem podle tabulek, ale co pak? Nebude problem, kdyz lezi pod tim "netabulkovym" (asi nizsim) takem nekolik mesicu? Mam obavy, ze pivo nebude dost sycene.
By Ilj
<br /><br />Asi nechápu dotaz. Když je pivo nasycené a kyveta těsní, nevidím moc důvodů, proč by měl tlak klesat. Pokud ho tedy neupustíš schválně. Potom se samozřejmě časem nasycení piva odpovídajícím způsobem sníží...
This comment was minimized by the moderator on the site
Asi nechápu dotaz. Když je pivo nasycené a kyveta těsní, nevidím moc důvodů, proč by měl tlak klesat. Pokud ho tedy neupustíš schválně. Potom se samozřejmě časem nasycení piva odpovídajícím způsobem sníží...
By Martin
<br /><br />I kdyz je kyveta je dokonale tesna, neni napojena na redukcni ventil, po syceni pivo samozrejme se toci tim nizsim tlakem. Tlak se snizi a tim padem bude klesat i nasyceni, protoze bublinky budou se uvolnovat do volneho prostoru v kyvete.<br /><br />Nebo se mylim?<br /><br />Mozna by bylo vhodne porad drzet ten tabulkovy tlak, aby nasyceni neklesalo aspon do staceni do lahvi?
This comment was minimized by the moderator on the site
Asi řešíš neexistující problém. "Tabulkový" (jak to nazýváš ty :) ) tlak většiny piv při výčepní teplotě bude menší než 1 bar. Což je zároveň IMHO takové rozumné minimum v případě, že máš kohout naražený přímo na kyvetě. <br />Když budeš mít kohout někde nad kyvetou a budeš muset započítat délku pivního vedení, možná ti takový tlak ani nebude stačit. V ten okamžik se budeš spíš potýkat s opačným problémem - přesyceností piva.
This comment was minimized by the moderator on the site
Zdravím, nemáte někdo tušení, kde by se dalo na stáčečku sehnat těsnění?
This comment was minimized by the moderator on the site
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj chci se zeptat budu si dělat stáčečku sám akorát se chci zeptat jestli mohu použít 1/2 coul nerez kříž nebo musí být prostor ty tam máš u rozvodu pivo vzduch odpouštění tlaku a stočení do lahve kostku která je svařená z nerezu a je v ní malý prostor jestli tam musí být protože nerez kříž vypadá lépe
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj chci se zeptat budu si dělat stáčečku sám akorát se chci zeptat jestli mohu použít 1/2 coul nerez kříž nebo musí být prostor ty tam máš u rozvodu pivo vzduch odpouštění tlaku a stočení do lahve kostku která je svařená z nerezu a je v ní malý prostor jestli tam musí být protože nerez kříž vypadá lépe
By Milan Bez
<br /><br />Nevím, já to nevyrábím.
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj.
Zátkuješ to po každé lahvi? Nebo naplníš všechny a až pak to uzavřeš?
Jde mi o to jak se to chová po naplnění. Zdali to vydrží naplnění všech lahví a po uzavření a následném otevření to bude nasycené. A za jak dlouho po zazatkovani se může zas otevřít?
Předem díky za odpověď a vůbec za celý návod
This comment was minimized by the moderator on the site
<br />Zátkuješ to po každé lahvi?<br />
By Pavel Michek
<br />Ano.<br /><br /><br />
A za jak dlouho po zazatkovani se může zas otevřít?
By Pavel Michek
<br />Nerozumím otázce. Pivo můžeš otevřít klidně hned...
This comment was minimized by the moderator on the site
Nevěděl jsem jestli pivo nepotřebuje ještě nějaký čas.<br /><br />Díky
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj, ja bych se chtel zeptat na velikost kyvety na fotkách :-). Jak jsou velké a kde se dají koupit? A pokud uz od června mate lepsi predstavu o rychlosti - myslim kolik 0,5l flasek za minutu/hodinu, tak za tu informaci budu taky vděčný, nikde jsem ju nebyl schopen najit. Diky.
This comment was minimized by the moderator on the site
Můj nadpis je zároveň také otázka. Možná sem to přehlédl,ale jaká pořizovací cena?

Předem díky
This comment was minimized by the moderator on the site
To jsi nepřehlédnul, já jsem o ceně nic nepsal :)<br /><br />Jakékoliv dotazy ohledně dostupnosti, ceny apod směřuj, prosím, na výrobce. Jeho mail jsem uvedl.
This comment was minimized by the moderator on the site
Dobrá. díky.
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj,
nadpis je vlastně celá otázka. Kolik 0,5 l lahví se dá naplnit za hodinu?
(Dnes dokvašujme v lahvi a plníme 200 za hodinu).
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj,<br />nadpis je vlastně celá otázka. Kolik 0,5 l lahví se dá naplnit za hodinu?<br />(Dnes dokvašujme v lahvi a plníme 200 za hodinu).
By Karel
<br /><br />Jestli se ptáš mě, tak nevím, ještě jsem nikdy neměl potřebu během hodiny zalahvovat polovinu mé roční produkce ;)
This comment was minimized by the moderator on the site
Dobrý den,
může mi někdo zaslat adresu na výrobce
PROTITLAKOVÉ STÁČEČKY.
Předem děkuji za zprávu.
S pozdravem Miroslav
tichy.mt@seznam.cz
This comment was minimized by the moderator on the site
Dobrý den,<br />může mi někdo zaslat adresu na výrobce <br />PROTITLAKOVÉ STÁČEČKY.<br />Předem děkuji za zprávu.<br />S pozdravem Miroslav<br />tichy.mt@seznam.cz
By Miroslav
<br /><br />Ahoj,<br />e-mail na výrobce uvedený v článku ti nestačí?
This comment was minimized by the moderator on the site
Dobrý den,
může mi někdo zaslat adresu na výrobce
PROTITLAKOVÉ STÁČEČKY.
Předem děkuji za zprávu.
S pozdravem Miroslav
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Zobrazit další
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr