úterý, 31 říjen 2017 09:25

Uvolnění „zaseknutého“ uzávěru kyvety

Ohodnotit tuto položku
(1 Hlasovat)

Čas od času se člověk může dostat ke staré kyvetě, která ještě neprošla „renovačním“ procesem.

Takovou kyvetu je potřeba rozebrat, vyčistit a poškozené součástky vyměnit. O čištění teď psát nebudu,

(ale malá nápověda zdarma - zatím jsem nenatrefil na nečistotu, která by odolala celodenní koupeli v horké vodě s perkarbonátem)

náhradní součástky (těsnění, uzávěry) lze snadno sehnat už i v Čechách (například Bahník.cz je téměř kyvetový ráj), ale co dělat, když je uzávěr tak utažený, že s ním nepohne ani slon?


Doma se mi válely nějaké kyvety, které jsem si před lety pořídil za příjemný peníz. Nedokázal jsem ale povolit neuvěřitelně silně utažené uzávěry, takže jsem si kyvety schoval pro strýčka příhodu. Čas od času, když se mě zmocnil nával síly, jsem vzal dvaadvacítku klíč a zkoušel jsem uzávěry uvolnit. Marně.

(i téměř nadlidská síla, kterou mám já, je člověku k ničemu, když se kyveta začne protáčet. v zásadě je téměř nemožné ji totiž doma nějak pevně uchytit. taky nemůžu s jistotou vyloučit, že jsem se někdy uzávěry nesnažil naopak utáhnout, jelikož ony zmíněné návaly síly na mě přichází tím častěji čím víc jsem „v náladě“)

Jelikož jsem ale další kyvety nepotřeboval, nijak extrémně jsem to neřešil. 

Nedávno jsem se ale rozhodnul celou situaci dotáhnout do konce. I kdyby to znamenalo kyvety vyhodit, aby mi zbytečně nezabíraly místo. Projel jsem si diskusní fóra a objevil jsem řešení tak primitivní, že jsem až pochyboval o jeho účinnosti.

Kyvetu jsem položil venku na schody a pevně jsem ji zakleknul. Na uzávěr jsem nasadil klíč, jednou rukou jsem na klíč tlačil a druhou jsem na něj poklepával kladivem. Tlak ani údery nemusí být příliš silné. Asi po pátém poklepání uzávěr povolil jako roztoužená žena malina. Vzhledem k předchozímu siláckému zápolení až neuvěřitelně snadno...

Když jsem pak viděl, jak bylo gumové těsnění zničené, ani jsem se nedivil, že mi uzávěr nešel povolit.

 


P.S. Pravděpodobně se jedná o postup, o kterém dílensky zdatní jedinci ani nepřemýšlí, jelikož jej mají zakódovaný v genech. Takže vy geneticky nadřazení exempláři, dříve než se mi začnete vysmívat - kde jste byli celé ty roky, po které jsem se zaseknutými uzávěry bojoval???

 

P.P.S. Teď si uvědomuji, že jeden čas jsem si pohrával s myšlenkou vzít kyvety někam do pneuservisu a zkusit uzávěry povolit rázovým utahovákem. To by určitě taky zafungovalo...

Přečteno 4491 krát Naposledy změněno úterý, 31 říjen 2017 10:37

Související položky (podle značky)

Comments (1)
This comment was minimized by the moderator on the site
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasadit na klíč a pak už je to jenom o délce trubky. Nahrati horkovzduskou taky pomůže.
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr