středa, 10 duben 2013 07:13

10. dubna 2013

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Jsem docela nešťastný z varného kotle (Bielmeier).

Nemám pro to žádné důkazy, ale - navzdory tvrzení výrobce, že 94°C na chmelovar bohatě stačí - mám pocit, že kal v pivu se mi objevuje tehdy, když během chmelovaru nedochází k varu (bublání) mladiny. Kotel má zabudované nějaké tepelné čidlo, které si spíná, jak chce, a zrovna při vaření GAPY se kotel rozhodnul, že se bude šetřit, takže jsem aktivního varu nedosáhnul ani jednou.

Co s tím? Buďto nějak odpojím to tepelné čidlo (což se mi moc nechce, aby mě to potom při vaření piva nezabilo), nebo si na chmelovar koupím ještě jeden hrnec (přičemž současný elektrický hardware bych mohl používat pro ohřev vody na vyslazování). 

Co třeba tento Stalgast? Podle originálního katalogu se dá použít jak na ohřev plynem, tak i na indukční vařiče.

 

Budu se nad tím muset vážně zamyslet, protože už mně nebaví kazit potencionálně dobrá piva jenom z důvodu špatného vybavení (aspoň bych si rád myslel, že je to vybavením).

 

Přečteno 3248 krát Naposledy změněno středa, 10 duben 2013 13:34
Comments (2)
This comment was minimized by the moderator on the site
No - já fakt nevím, jestli ten kal je způsoben "nízkou" teplotou, nicméně už to nehodlám riskovat.
Od té GAPY jsem si hodně sliboval, chuťově možná nebude špatná, ale když mám v půllitru (vzhledově) místo piva pomerančový džus naředěný mlíkem, to ve mně moc velké nadšení nevzbuzuje. A po skoro týdnu kvašení to pořád nevypadá, že by se pivo vyčistilo...

Ten elektrickej hrnec si nechám pro ohřev vyslazovací vody, ale místo varné nádoby zkusím 36l hrnec Stalgast ( http://www.gastro-mania.cz/kuchyn/kuchynsky-inventar/hrnce/hrnce-vysoke/hrnec-vysoky-s-poklici-36-6-l.html ), který budu ohřívat na indukčním vařiči Bartscher ( http://www.gastro-mania.cz/kuchyn/varna-technika/sporaky-a-varice/stolni-varice/indukcni/indukcni-varic-ik-35-1.html ).


Schválně jsem to sem o tom Bielmeier varném hrnci napsal, protože vím, že sis ho chtěl taky koupit. Fakt nevím, jestli je problém v teplotě, ale po posledních zkušenostech bych si ho už asi nekoupil.

To ale neplatí o kvasné kádi se sítem, ta je výborná...
This comment was minimized by the moderator on the site
Safra, už jednou to tady proběhlo. Tak tos mě od jeho koupě docela odradil, a to už jsem prodal kvasnou káď. No, na rozhodnutí mám čas do konce května, v souvislosti s bielmaierovskou kvasnou nádobou musím vybrat adekvátní lednici...
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr