úterý, 14 květen 2013 15:19

Vesnice roku - 14. května 2013

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Óda na Samsung Galaxy S4

Díky nedobrovolnému skonu mého bývalého nového mobilu jsem byl rychle donucen ke koupi jeho následovníka. Jelikož náhradní díly k Nexusu 4 (s nímž jsem byl NAPROSTO spokojen) jsou k dostání úplně stejně špatně, jako byl v počátcích distribuce i mobil samotný (tj. rozbité sklo se musí objednávat z Anglie a jeho cena je skoro 4 tisíce, práci a dopravu nepočítám), rozhodl jsem se pro změnu značky. A zakoupil jsem "nejvybavenější telefon současnosti" - Samsung Galaxy S4.

Od té doby pro mně rčení "Práce kvapná, málo platná" nabylo úplně nových významů. Takže se pěkně posaďte a přečtěte si první dojmy člověka, který byl nuceně přejit z Nexusu 4 na Galaxy S4.

 

Úchop

Mobil je velký, hlaďoučký, kulatý, nikde ani hranka. Jako pětilitrová flaška od okurek. Zkusili jste někdy plnou flašku od okurek udržet v jedné ruce? Garantuju vám, že to nejde, není ji za co chytit. Tenhle pitomej telefon taky ne. Díky rozbitému Nexusu si teď dávám až neobvklý pozor, aby mi mobil nevyklouznul, ale marně. Tahle kráva už byla na zemi dvakrát. Naštěstí zatím jenom v trávě, ale podle mně je jen otázka času, než se někde rozfláká.

S4 je prostě nutné držet oběma rukama, což je ale o jednu ruku víc, než jsem ochoten obsluze telefonu věnovat. O tom, jak je například focení za použití všech končetin nepohodlné, ani nemluvím.

Je sice teoreticky možné mobil uchopit zlehoulinka jednou rukou, pak vám jej ale z prstů vyrazí každý závan větru. A nebo jej naopak můžete prsty svírat pevně. V tom okamžiku ale nastává efekt třešňové pecky - čím větší silou ji tisknete, tím větší rychlostí vystřelí.

 

Displej

Ó, jaký on má krásný, velký, barevný a kontrastní displej. No jo, ale on je krásný velký barevný kontrastní jenom v okamžiku, kdy si jas nastavíte manuálně. A pak uslyšíte takový srkavý zvuk - ne nepodobný vodě vytékající z vany. Víte, co to je? To vám mizí šťáva z baterky. Takže nezbude, než nastavit jas na automatiku. A co se v ten okamžik stane? 90% času nevidíte nic, jelikož je moc tmavý, 5% času nevidíte nic, jelikož vám jeho záře vypálí oči, ale zbylých 5% času se to dá. Ale na výdrž baterky to z nějakého důvodu stejně moc příznivý vliv nemá.

Taky jsem si původně myslel, že na velkou obrazovku se vleze víc ikon a widgetů. Prdlačky! Na úvodní obrazovku Nexusu se kromě ikon, počasí a pod. navíc pohodlně vměstnaly dva(!!!) velké widgety navíc. Začínám mít pocit, že mobil je primárně určen pro retardované bezruké slepce s omrzlými prsty na nohou, kteří se jeho dotykovou plachtu snaží ovládat patama.

Taky poměr stran je jiný - fotografickou terminologií bych řekl, že poměr stran se změnil z Canon-like na Nikon-like (tj. obrazovka je širokoúhlejší). Nic proti, ale zdá se mi, že přepočet obrazu probíhá nějak divně. V některých aplikacích je obraz úplně rozpatlaný a divně roztažený. Taky text je během posouvání (například při listování v dlouhém mailu či na webovou stránkou) téměř nečitelný - písmo se rozplizne a rozostří a teprve po ukončení "scrollování" se stránka překreslí a zaostří.

 

A taky se blbě drží...

 

Restarty

Nevím, kde udělali inženýři z východu chybu, ale tolikrát za den se mi svého času nerestartovaly ani Windows 95. Člověk žije v neustálém napětí, který klik způsobí několikavteřinové zamrznutí mobilu následované rebootem. Myslel jsem si, že to způsobují jen některé aplikace (typu LED lampa), ale teď už tomu nevěřím. Prostě se to stává při téměř libovolné akci.

 

A taky se blbě drží...

 

Čidla

Telefon je přímo natřískán mraky bezvadných čidel od sledování pohybu očí, přes monitoring okolní teploty s varováním majitele při překročení nastavených mezí až po analýzu prdu s následným návrhem úpravy jídelníčku. A k čemu to všechno? Když už si ten telefon zapnu, tak ho klidně budu ovládat dotykem - nepotřebuju mávat rukama ve vzduchu (navíc nemám žádnou ruku volnou, musím přece držet telefon!) pro alternativní spouštění akcí ani nechci otáčet stránky očima schovanýma za brýlovými antireflexními skly. Za prvé to strašně žere baterku a za druhé to moc nefunguje. Vypadáte ve vlaku jako kretén, když si mácháte rukama před obličejem a kroutíte očima (bez efektu). Ale v okamžiku, kdy to vzdáte, zašťouráte se v nose a po očku mrknete do výstřihu slečny sedící naproti (která je z vás tou dobou už stejně vystrašená k smrti), mobil (samozřejmě připojen na drahá mobilní data) si na pozadí začne číst celé vydání iDnes včetně stahování obrázků v plné velikosti, zesílí reproduktor na 100% a spustí první HD video z youtube (většinou se jedná o hekací porno). V zápětí na 20 vteřin zamrzne (zamrzání se samozřejmě týká jenom obrazovky - hekání jde slyšet dobře) a pak se restartuje.

 

A taky se blbě drží...

 

Baterka

Je super, že (na rozdíl od Nexuse) má kapacitu Temelína a dá se vyměňovat. Asi to budu potřebovat - večer jdu spát s mobilem nabitým na 100%, ráno se připojím do práce, udělám build produkčního prostředí, přečtu pár titulků a jsem na 28% (Nexus byl v té době na osmdesáti). A to už jsem stačil strašně moc věcí optimalizovat (povypínat/zeslabit/odinstalovat/...). 

Naštěstí je alespoň rychlost vybíjení kompenzovaná strašlivou pomalostí nabíjení (teď máme zhruba 17:00, telefon mám od osmi od rána celý den - s drobnými přestávkami - v nabíječce a už mám nabito skoro na 99%). Halelujáááá.

 

A taky se strašně blbě drží...

 

Browser

O internetovém prohlížeči se mi už ani nechce rozepisovat - každých pár stránek se zasekne a je třeba zavřít všechny záložky a začít od začátku. Navíc při spouštění nabízí náhodnou (a pokaždé jinou) složku bookmarků (převažuje, pravda, složka Samsung mobile).

 

A taky se strašně blbě drží ...

 

Měl jsem toho připraveného mnohem víc, ale při psaní jsem se tak vytočil, že už musím končit. Jsem už tak frustrovaně nasranej, že se už už vidím, jak tím krámem za šíleného jekotu třískám o šutr a po tvářích mi tečou slzy radosti.

 

Jo, a taky se strašně blbě drží...

 

Přečteno 2954 krát
Comments (4)
This comment was minimized by the moderator on the site
Proč ji nikde neotisknou? Protože není objektivní...
This comment was minimized by the moderator on the site
Uzitecna recenze, proc ji nikde neotisknou? A A taky nema radio, ktere rad posloucham, cimz u me SGS4 skoncil :)
This comment was minimized by the moderator on the site
No, on ani tak neumřel, jako spíš "byl umřen" - viz včerejší článek :-(
This comment was minimized by the moderator on the site
Nerikal jsi ve stredu, ze ten Nexus je skvelej? :D A on chudak umre :(
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr