čtvrtek, 05 únor 2015 07:00

Červenobílý mezi bílými králem - 5. února 2015

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Na DIGIaréně vyšel pravidelný článek Fotografie týdne a mě se s neuvěřitelnou a nepříjemnou jasností vybavily hodiny češtiny na gymplu.

Srška (jako zázrakem zmorfovaná během druháku na pančitelku) po nás vyžadovala interpretaci básní. Já, člověk skrz naskrz přízemní, jsem v těch nesmyslných shlucích náhodně generovaných slov nikdy nic neviděl a to až tak tvrdohlavě, že mě nakonec na rozbory přestala vyvolávat (čímž mi, nutno dodat, asi zajistila postupovou známku pro další studium).

Pokaždé jsem tupě zíral do textu a hlava mi nebrala, co všechno moji spolužáci dokázali z básní vyčíst. Nikdy jsem nechápal, jak dokážou vytušit, co před stopadesáti lety táhlo vypitými mozky společenských vyděděnců.

Po sedmerém nevěřícném přečtení odstavečku o mé fotce v odkazovaném článku (jednalo se o tuto čarodku z osmadvacátého ledna)

(jenom pro upřesnění, kterým se úplně shodím - násilím jsem fotil nějaký hadr na plotě, abych měl prostě něco ke zveřejnění. ta čarodějnice na mě z toho čirou náhodou vykoukla až v počítači.)

jsem konečně po dlouhém čtvrtstoletí prozřel. Já jediný jsem tenkrát těm básníkům ve skutečnosti rozuměl, spolužáci i s učitelkou byli úplně mimo. Bídnící svými výtvory nemysleli vůbec nic, jednalo se jenom o takový slovní průjem (stejně jako v mém případě se jedná o průjem vizuální).

Posuďte sami: 

Snímek I čarodějnice mají své dny – MoML 28. ledna 2015 Martina Březy je součástí širší dokumentaristické práce. Autor se v ní zaměřuje na detaily a struktury, které rámují jeho život, nikoli z pohledu velkých událostí, ale často drobností, jenž utvářejí kontext kultury, ve které žije. Hledá mezi nimi přitom překvapivé, ale vtipné a zajímavé paralely. Jako zde mezi čarodějnicí, ostnatým drátem, zdvořilostí a mobilními technologiemi.

HOVNO - žádná širší dokumentaristická práce, žádný kulturní kontext (co to vlastně je?), žádné hledání paralel. Ráno prostě ve stresu cvaknu něco úplně náhodného (v počítači pak zkouším, jestli z toho něco nebude) a ve stejném stresu pak přihodím pár náhodných slov inspirovaných nějakým náhodným prožitkem. V okamžiku kliknutí na tlačítko SAVE už nevím, o čem jsem to vlastně psal.

 

P.S. Ano, samozřejmě se dmu pýchou, že se moje cvaky občas někomu líbí, ale snažně vás prosím: nehledejte v nich žádné hluboké myšlenky (nejsou tam!) a nesnažte se je nijak interpretovat...

P.P.S. ... a nebo jsem si to všechno vymyslel ...

Přečteno 1431 krát Naposledy změněno čtvrtek, 05 únor 2015 08:40
Comments (0)
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr