úterý, 08 prosinec 2020 10:42

Ponaučení (k nezaplacení?) - 8. prosince 2020

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Dnes místo fotky koláž. První koláž na stránkách MoML (Month of My Life) a pevně doufám, že i poslední.

Apel

Milé děti, dámy a pánové, babičky a dědečkové.

Levá páčka pod volantem zapínající ta srandovní oranžová světýlka sděluje ostatním účastníkům provozu něco jako „haló, lidi, za chvíli se chystám odbočovat, což pro vás znamená, že s největší pravděpodobností zpomalím a pokud možno předvídatelným způsobem změním směr jízdy“, nikoliv „chachá, nýmandi, před chvílí jsem z ničeho nic strhnul volant a na ručku prodriftoval ze silnice první třídy na neoznačenou polňačku a nikdo z vás si toho ani nevšimnul“!

 

Životní ponaučení

Můžete si o sobě myslet, že jste výborný řidič. Vy dokonce můžete být výborný řidič.

Ale když TO přijde, přijde to bez varování a nenaděláte s tím vůbec nic

A pak už jste jen vděční za to, že jedete festovním autem a ne třeba Favoritem.

 

Ekonomické ponaučení

Fakt, že způsobenou škodu platí viník nehody z povinného ručení, ještě vůbec neznamená, že vás to nebude nic stát.

Pojišťovna totiž platí odtah jen do nejbližšího servisu. Pokud nechcete řešit rozbité auto se servisem vzdáleným 200 km, odtah si zaplatíte ze svého.

Pojišťovna vám zaplatí náhradní vůz. Pojišťovna vám ho dokonce přistaví až pod okna. Jenomže pojišťovna vás předem zapomene upozornit, že náhradní vůz hradí jen po dobu nezbytně nutnou k provedení opravy, zbytek jde za váma. (Což by mimochodem - díky čekání na kovidově nedostatkové náhradní díly - v mém případě činilo dechberoucích 105.270,-Kč. NAŠTĚSTÍ mě na to pán v autoservisu upozornil s tím, že když se spokojím s jejich autem nižší třídy, vezmou financování náhradního vozu za dobu nad rámec doby nezbytně nutné k opravě na svá bedra).

Pojišťovna sice platí výměnu a opravu poškozených částí auta, nicméně náklady spojené s pracemi na nepoškozených částech vozu už jdou za vámi (například rozsekané pravé kolo vám pojišťovna zaplatí, ale jelikož na jedné nápravě musí být stejné gumy, levou pneumatiku včetně práce si už platíte sami).

Když jste plátci DPH, pojišťovna servisu proplatí jen základ daně - veškerou daň z přidané hodnoty musíte zaplatit vy (já vím, že si dépéháčko můžete zase odečíst, ale až v příštím čtvrtletí a je sakra rozdíl, když obzvlášť takhle před Vánoci máte nebo nemáte šedesát litrů).

And Last But Not Least - zatím jsem nebyl schopen vyhledat věrohodný zdroj (uznávám, že jsem tomu ještě nevěnoval plnou pozornost), který by potvrdil či vyvrátil, jestli je pojistné plnění pojišťovny autoservisu mým zdanitelným příjmem? Otázku správného podání přiznání k DPH a vyplnění kontrolního hlášení pak z důvodu zachování si zbytků zdravého rozumu ponechávám prozatím stranou...

 

Stay safe, health and negative.

 

Přečteno 965 krát Naposledy změněno úterý, 08 prosinec 2020 11:59
Comments (0)
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr