Vytisknout tuto stránku
úterý, 13 prosinec 2022 15:29

13. prosince 2022

Ohodnotit tuto položku
(1 Hlasovat)

Lampu na vysoké zdi v protisvětle jsem sice vyfotil mobilem, ale světelné podmínky byly tak dokonalé, že jsem po dlouhé době hodně litoval, že u sebe nemám foťák.

Možná jste si všimli, že na těchto stránkám můžete u článků psát komentáře, aniž byste byli zaregistrovaní a přihlášení. Využíval jsem k tomu ke své naprosté spokojenosti komponentu Jcomments. Až do nedávna, kdy rusko-čínští roboti prolomili (ne úplně nejmodernější) protispamovou ochranu a web mi zahltili nevyžádanými komentáři.

Několik měsíců jsem se se spamem snažil neúspěšně bojovat, až jsem nakonec udělal radikální řez. Nevyhovující komponentu Jcomments jsem nahradil komponentou Komento. Její spamová ochrana je trojstupňová.

Nejdříve musíte klasicky opsat kód z obrázku. Na tom není nic nestandardního. 

Komento ale využívá i další metodu, které se říká honeypot. Spočívá v tom, že se do formuláře pro komentáře vloží políčka neviditelná pro lidi, ale dostupná robotům. Pokud pak do těchto skrytých políček někdo napíše text, jedná se o robota.

A do třetice Komento používá internetovou službu Akismet, která analýzou dat z formuláře dokáže odhadnout, jestli se jedná o spam či platný komentář.

 

Nový komentářový systém mi na webu běží už nějakou dobu a s radostí musím konstatovat, že zatím novou ochranou neproklouzl ani jeden „rudý bandita“.

Přečteno 833 krát Naposledy změněno úterý, 13 prosinec 2022 16:26