Poznámka: jednotlivé body z následujícího seznamu odpovídají fotkám dole v galerii.

 

  1. Teplou vodou zhruba vypláchnu z kyvety zbytky piva po předchozí várce. Pokud jsou v kyvetě pevně usazené nějaké nečistoty, je možné je odstranit například záchodovou štětkou (samozřejmě vyhrazenou výhradně pro tyto účely), ale nezbytné to není. Z „kuchyňsky“ čisté kyvety odmontuji naražeče, jehly a víčko, všechno naházím do kyvety, napustím horkou vodou a přidám perkarbonát. Nechám působit klidně i celý den.
    • Po dopití piva nechávám kyvety zavřené a pod tlakem CO2. Nijak je neumývám a mám je volně uskladněné v garáži (tj. v létě vedro, v zimě kosa), kde čekají, až na ně znovu přijde řada. Díky nepřítomnosti vzduchu mi v ani takto prasácky skladovaných kyvetách (zatím) nic nežádoucího nevyrostlo.
  2. Roztok perkarbonátu z kyvety vyliju a vytáhnu „šroubení“ (naražeče, jehly, víčko). Šroubení pečlivě opláchnu studenou vodou ...
  3. ... a stejně tak i kyvetu.
  4. Čisté šroubení ponořím do roztoku Star Sanu a nechám nějakou dobu působit (bohatě stačí řádově minuty).
    • Dříve jsem si roztok Star Sanu připravoval před každým použitím a sanitoval s ním jen jednou. Zjistil jsem však, že když se Star San naředí destilovanou vodou či reverzní osmózou, vydrží „nekonečně“ dlouho (Říká se, že dokud roztok nezbělá a je čirý, je v pohodě. Nepamatuju si ale, že by mi někdy zbělal, takže z osobní zkušenosti nedokážu potvrdit ani vyvrátit).
    • Momentálně si tedy zhruba jednou ročně připravím nějakých 15-20 litrů RO vody, naředím Star Sanem v příslušném poměru a mám tak sanitační roztok neustále po ruce.
  5. Když mám pocit, že na šroubení nezůstala jediná breberka živá, vytáhnu jej se Star Sanu a bez oplachu osadím na kyvetu.
  6. Do zkompletované kyvety naliju malé množství Star Sanu, uzavřu víčko a kyvetou čas od času zatřepu, aby se zpěněný sanitační roztok dostal do všech míst.
  7. Po pár minutách (či hodinách - podle toho, co mám zrovna na práci kromě sanitování kyvet) kyvetu otevřu a co nejpečlivěji ji vypláchnu studenou vodou.
  8. Čistou a vysanitovanou kyvetu zcela (a když říkám zcela, myslím fakt úplně až po okraj, aby v ní byla jen voda a žádný vzduch) naplním vodou a zavřu víčko.
  9. Proč jsem do kyvety v předchozím kroku napouštěl vodu, ptáte se? Protože následně na vzduchový naražeč napojím CO2 lahev (pod malým až neměřitelným tlakem) a na nápojový naražeč krátkou hadičku, kterou plyn postupně vytlačí veškerou vodu z kyvety. Tím pádem mám kyvetu dokonale vypláchnutou CO2.
    • Metod vyplachování kyvety CO2 asi bude víc, ale tato je jednoduchá a skutečně blbuvzdorná. I když vodou zrovna nešetří, to uznávám.
  10. Mezitím si ve Star Sanu vysanituji rychlospojky a pivní vedení potřebné pro propojení Brew Bucketu (moje kvasná nádoba) a kyvety.
  11. Z výpustního kohoutu Brew Bucketu odšroubuji originální nerez hadicovou koncovku, výpustní kohout vysanituji slivovicí a našroubím rychlospojku.
    • Tento krok patří k mým oblíbeným, protože použité sanitační médium  následně neleju do hajzlu odpadu, ale do huby.
  12. A teď už může následovat vlastní přečerpání piva z kvasné nádoby do kyvety (bez přístupu vzduchu). Do Brew Bucketu pustím CO2 pod malým tlakem (pokud možno stejným, jakým jsem tlačil vodu z kyvety), výpustní kohout Brew Bucketu napojím na nápojový naražeč kyvety, otevřu výpustní kohout Brew Bucketu a nakonec na plynový naražeč kyvety připojím hadičku. Z hadičky začne ucházet plyn a do uvolněného prostoru natéká pivo. Jakmile začne pivo téct z „nápojové hadičky“, nápojový naražeč odpojím, zavřu přívod CO2, zavřu výpustní kohout Brew Bucketu a odpojím nápojový naražeč z kyvety.
  13. Teď už jen stačí dát plnou kyvetu do lednice, připojit CO2 s tlakem nastaveným například dle tohoto výpočtu, zhruba týden počkat (celou dobu musí být lahev s CO2 připojená ke kyvetě!) a máte hotové nasycené pivo připravené k pití (nebo k ležení). Pokud však samým napětím a nedočkavostí kulháte (jako já), můžete nucenému sycení trošku pomoct. Před vlastním uložením do lednice (pod vypočteným tlakem) ještě nastavte na manometru 2-3 bary a kyvetou pár minut lehce kývejte dopředu a dozadu. Tím dojde k překvapivě rychlému nasycení piva. S tlakem a dobou kývání se to však nesmí přehnat (zvášť když je pivo hodně vychlazené), protože byste mohli velice snadno pivo brutálně přesytit. Takže pamatujte - méně v tomto případě bývá více.
    • Dříve jsem zrychlené nucené sycení prováděl koulením kyvety po zemi. Je to ale poměrně nešikovné a tak jsem přešel na „variantu líného muže“, tj. pouhé lehké kývání kyvetou stojící na hraně. Je to naprosto dostačující metoda - v podstatě jde jen o to, aby pivo k kyvetě lehce šplouchalo, čímž dochází ke zvětšení „styčné plochy mezi pivem a plynem“ a tím pádem i k rychlejšímu sycení.
  14. And last but not least - odkalování a průběžné degustace.
    • Tuto fázi se rozhodně nevyplácí podceňovat. Za prvé tím z piva relativně rychle odčerpáte postupně se usazující kaly (obzvláště po použití želatiny). za druhé můžete krásně pozorovat měnící se kvaltu piva během zrání a za třetí získáte „legitimní důvod“ („Promiň, drahá. Strašně jsem se těšil, že s tebou půjdu do divadla. Ale nejdřív povinnost, potom zábava. Vůbec se na to netěším, ale dnes mě ještě čeká odkalování patnácti kyvet.“).