Když ale potom od někoho uslyším výrazy typu diacetyl, acetaldehyd apod., dotčeně prskám jako kocour. Když si snížím tepovou frekvenci, poctivě se snažím opakovanou degustací zmíněné hnusy v pivu objevit. V převážné většině případů marně. Z čehož jednoznačně vyplývá, že kritik nutně musí být debil, který pivu vůbec nerozumí.

Skutečně? A co když se u mě jedná o ukázkový případ tzv. autorské slepoty (se kterou už mám přebohaté zkušenosti z oblasti fotografie)?

(napadla mě totiž ještě jedna degustační metoda. nejdříve jsem si zkalibroval chuťové buňky - jako kalibrační médium jsem použil Permon Double IPA - a potom jsem si loknul svého piva. natáhlo mě to takovým způsobem, že jsem měl co dělat, abych nevyklopil milého Desperáta i s kalibrační tekutinou)

To, že vařím nedobré pivo, mi v zásadě zas až tak nevadí, to se dá časem vyladit. Co mě ale neskutečně sere, je, že sám od sebe nedokážu poznat várkou vhodnou pro kanál.


Tolik k úvodu. Když se mi totiž v hlavě spojil výše popsaný problém se včerejším článkem, napadlo mě další potenciální využití platformy HomeBrewExchange. Co ji takhle rozšířit o možnost typu „poptávka odborné degustace“?

Zoufalý domovarník by vložil své pivo k degustaci a z druhé strany by si jej vyzvednul degustátor, který by následně vyřkl nelítostný ortel.

(v podstatě by se aplikace ani nemusela upravovat. stačilo by jen založit nový typ produktu - „Degustace“. degustátor by si do katalogu založil tolik „degustací“, na kolik ochutnávek by se cítil a výměna by probíhala stejně, jako nynější „pivo za pivo“, jenom by to bylo „pivo za degustaci“)

Dokážu si představit, že by to mohla být i placená služba (neplatilo by se mně, ale degustátorovi), jelikož by se často pravděpodobně jednalo o tvrdou řeholi :)

 

Podmínkou nutnou by ale byla ochota ke spolupráci ze strany ostřílených degustátorů. Mému egu sice recenze (od Pepy z hospody po sedmi Gambrinusech) typu „aji dóbry“ neuškodí, nicméně pivu určitě nikterak nepomůže.

 

Co říkáte, milí domovarníci, měli byste zájem o tuto službu?

Co říkáte, milí degustátoři, byli byste ochotní propůjčit se tomuto experimentu?